Založ si blog

Dáme moc jastrabom, alebo múdrym sovám?

Diskusie o armáde určite nemusia nalákať vysoký záujem čitateľov. Ale v tomto roku ide do ozbrojených síl 1,662 miliardy eur. Je to 9,5% celého rozpočtu. Radikálny nárast v porovnaní s rokom 2018, ktorému by mal zodpovedať radikálny nárast obranyschopnosti v merateľných ukazovateľoch. Skutočný nárast sa rovná NULE. Žiaľ, vôbec nepreháňam.

Práve preto by malo byť pochopiteľné, že z hľadiska budovania ozbrojených síl v rámci premysleného systému bezpečnosti je zásada ekonomickej dostupnosti mierovej štruktúry ozbrojených síl najkritickejšia. Jej uplatnenie umožní, aby všetky plány budovania a modernizácie, ako aj budúce smerovanie ozbrojených síl, brali do úvahy realistické posúdenie schopnosti štátu financovať tieto plány. V po­stupnom naras­taní úsilia výstavby udržateľných ozbrojených síl musia všetky obranné plány určovať priority podľa prijateľných rizík. V zmysle už vysvetleného konceptu. Akékoľvek rozšírenie obrannej štruktúry sa má konať po plánovaných obdobiach a v súlade s ekonomickým rastom. Aby sme zbrojením nezruinovali ekonomiku. Príkladov je neúrekom nielen v Afrike alebo v Latinskej Amerike.

Čo z toho vyplýva v praktickej politike? Dnes sú pri vyzbrojovaní potrebné nové politické prístupy. Je potrebné hľadanie takých riešení, ktoré umožnia rozloženie financovania predovšetkým kapitálových výdavkov na veľmi dlhé obdobie. A to sa nestalo. Práve preto sme svedkami prudkého nárastu výdavkov na obranu, bez akéhokoľvek výsledku. Zároveň treba z hľadiska definovania priorít uprednostňovať riešenia s duálnym určením na menej pravdepodobné vojenské aj viac pravdepodobné nevojenské ohrozenia. Pokiaľ sa nezabezpečí úplná eliminácia existujúcej praxe nehospodárnosti, ale aj optimalizácia štruktúr zavedením minimálne kadetských zborov, aktívnych a pasívnych záloh, tak aj aktuálny podiel výdavkov na obranu je privysoký.

Podielom rozpočtu na obranu k HDP sa Slovensko už nachádza vysoko nad priemerom EÚ a už aj nad priemerom štátov NATO. Štruktúrou výdavkov sme nekonzistentný štát. Na personálne výdavky vyčleňujeme tradične z dlhodobého pohľadu neúmerne vysoký podiel v porovnaní s vojensky vyspelými štátmi. Naopak, neúmerne nízky podiel z obranného rozpočtu je vyčleňovaný na prevádzku a výcvik, kde sme na zlomkovej úrovni v porovnaní s vyspelými štátmi. Práve to je indikátor nízkej kvality ozbrojených síl a dôkaz slabého politického riadenia.

Bez potrebných zdrojov sa primeraná obrana zabezpečiť nedá, ale čert sa skrýva vo vnútornom členení rozpočtu. Je potrebné zabezpečiť prísnu a systémovú parlamentnú kontrolu hospodárnosti vynakladania verejných prostriedkov na komplexnú bezpečnosť, vrátane obrany. Obstarávanie samotných zbraňových nosičov a techniky je prekonaný a nehospodárny spôsob modernizácie. Namiesto toho je potrebné striktne presadzovať akvizície celých múdro premyslených spôsobilostí.

Projekcie obranných výdavkov ukazujú, že za nasledujúce volebné obdobie by na akvizície výzbroje mohlo ísť o kombinovanú sumu okolo 2 až 3 miliárd eur. Je to zaujímavá suma pre zbrojných gigantov, ktorým sa rýchlo vráti štedrá investícia na volebné víťazstvo jastrabov agresívneho liberalizmu. Uplatnením zásad dobrého národohospodára by pritom za dve volebné obdobia bolo možné za projektovanú sumu na akvizície zabezpečiť úplne nový typ kompletne prezbrojených a funkčných ozbrojených síl a zborov v prebudovanom bezpečnostnom systéme.

Takéto sumy sú o to zaujímavejšia pre tých, ktorí majú záujem vyciciavať štát. Nepodceňujme voľby do NR SR. Ide v nich o naše peniaze. V prípade voľby múdrych sov namiesto nenásytných jastrabov bude možné presadiť iniciatívy na hľadanie optimalizácie výdavkov. Zámerom patriotických politikov má byť zaručenie toho, aby štátne zdroje nešli do nenásytných gágorov nadnárodnej zbrojnej oligarchie. Ale aby pomohli nášmu štátu eliminovať tie ohrozenia jeho bezpečnosti, ktoré boli doteraz šarlatánstvom politikov ignorované a nedocenené: najmä nevojenské.

Realizácia potrebných opatrení si bude vyžadovať veľkú politickú odvahu. Odvážnych a múdrych politikov môže navoliť len zodpovedný a múdry, väčšinovo normálny volič. Inak sa aj pasívny volič stane korisťou agresívnych „progresívnych“ jastrabov, ktorí svoje zámery ani netaja. A ktorí sa za cudzie finančné zdroje obracajú na emotívnu a krátkozrakejšiu časť voličov. Nepodceňujme ich. Ak ich podceníme a normálnosť bude mať nízku volebnú účasť, potom sa nečudujme.

Kto nepozná plány susedných štátov, ten s nimi nemôže uzatvárať spojenectvá: Sun-Tzu. 11.

26.02.2021

Pokračujem 11. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10. časť.

24.02.2021

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9. časť.

22.02.2021

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

petersvec

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 262
Celková čítanosť: 1191208x
Priemerná čítanosť článkov: 4547x

Autor blogu

Kategórie