Založ si blog

Ak bolo nevytvorenie záloh zámerom, môže ísť o trestný čin

Slovensko dnes disponuje iba asi 13,5 tisícmi profesionálov, plus asi 4 tisíc mierových tabuľkových miest má podľa priznania ministra obrany neobsadených. Tieto by sa dali pohodlne doplniť premysleným mechanizmom aktívnych alebo individuálnych záloh. To, že nezodpovední šarlatáni vo funkciách ministrov silových rezortov, s rovnakými šarlatánmi v branno-bezpečnostných výboroch od roku 2005 nekompromisne nepresadili komplexný systém záloh, je nehoráznosť. Možno všeobecné ohrozenie, ale oveľa skôr vlastizrada.

Všetko závisí od toho, prečo neboli zálohy vytvorené. Ak to bola len politická tuposť a odborná nekvalifikovanosť, skombinovaná s hlboko podštandardnou úrovňou strategického myslenia generality, vyvinia sa z toho. Hlúposť nie je trestná. Ak by raz nejaká dôsledná komisia Národnej rady našla dokumenty, z ktorých vyplynie, že išlo o cielený proces oslabovania našej obranyschopnosti v záujme zdôvodnenia nevyhnutnosti včlenenia sa do nadnárodnej armády EÚ, potom bude musieť prokuratúra skúmať, či išlo o trestný čin vlastizrady, alebo úkladov proti republike.

Nie je vylúčené, že na ministerstve sa už teraz čistí, aby sa nič nenašlo. Ani prvá možnosť nie je nič, na čo by mali byť najvyšší hodnostári hrdí. Takže im sa síce môže podariť vyčistiť stopy, ale skutočne zodpovednému vlasteneckému vedeniu rezortu raz nezostane nič iné, len nutnosť vyčistiť stavy. Lebo dôsledok zostal. Žeby sa do nového rozpočtu podarilo zakomponovať čosi ako „úprimnú ľútosť“ vo forme naplánovania zdrojov na nápravu stavu už od začiatku roka 2020?

Maslo na hlave majú aj všetci premiéri pôsobiaci za posledných 15 rokov. Už v uvedenom roku bolo potrebné presadiť nový systém vytvárania záloh a ich výcviku tak pre prípad narastajúceho napätia, ako aj pri reakcii na ohrozenia. Totiž reakcia na časť bezpečnostných ohrození, aj tých vyvolaných neosvietenými politikmi, ako migrácia, si vyžaduje počty.

Filozofia moderného prístupu k formovaniu záloh je inšpirovaná výrokom, ktorého autorom je bývalý britský minister vojny spred 1. svetovej vojny Richard Haldane, ktorý vyhlásil, že na to, aby v čase vojny zálohy mohli dopĺňať armádu, v čase mieru musí armáda podporovať vytváranie záloh. Tento konzervatívny postoj paradoxne vyslovil liberál. Vlastenecký, čiže štandardný liberál. Určite nie predchodca dnešných protištátnych, extrémistických, progresívnych ideových nástupníkov. Tí sú spokojní.

Ak túto myšlienku dáme do širšieho bezpečnostného kontextu, tak na to, aby v čase krízy mohli zálohy efektívne podporovať spoločnosť a jej systém bezpečnosti a obrany, potom v čase mieru, teda bez krízy, musí spoločnosť podporiť efektívny systém vytvárania záloh pre systém bezpečnosti a obrany. Tento poznatok je úplne zanedbaný a Slovensko je považované za jeden z mála štátov bez akýchkoľvek vojenských záloh. Prístup, ktorý zvolilo súčasné vedenie rezortu pozvaním asi stovky adeptov na výcvik v dobrovoľnej službe situáciu vonkoncom nezlepší. A spoliehať sa na to, že kríza je akcelerátor a katalyzátor, čiže načo robiť paniku, sa už mnohým v histórii nevyplatilo.

Kto nepozná plány susedných štátov, ten s nimi nemôže uzatvárať spojenectvá: Sun-Tzu. 11.

26.02.2021

Pokračujem 11. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10. časť.

24.02.2021

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9. časť.

22.02.2021

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

petersvec

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 262
Celková čítanosť: 1187569x
Priemerná čítanosť článkov: 4533x

Autor blogu

Kategórie