Založ si blog

Má význam militarizovaný výcvik pre tzv. Civilné zbory?

Priateľ mi položil otázku. Oplatí sa písať blogy na tému, ktorá zaujíma úzky okruh ľudí? Oplatí. Ak si blog prečíta tá časť, ktorá si z nej raz môže zobrať príklad na realizáciu. Položil mi aj inú z vážnych otázok týkajúcich sa konceptu akýchsi vládou zriadených Slovenských brancov s predbežným názvom „Civilné zbory“ na pomoc pri riešení nevojenských ohrození. Či by nebolo lepšie poskytnúť dobrovoľníkom pre mnohých atraktívny výcvik so zbraňami a v taktike.

Odpoveď má viac rozmerov. Prvým rozmerom sú nákladové požiadavky na dodatočný a pre základné určenie nepotrebný výcvik so zbraňami. Streľba z mnohých druhov vojenských zbraní je nákladná. Zbrane treba nakúpiť a udržiavať, na plnohodnotný výcvik by bola potrebná vysoká spotreba munície. Taktický výcvik by si vyžadoval ešte vyššie náklady.

Ďalším rozmerom je, že samotný výcvik so zbraňami má v sebe prirodzené riziká ohrozenia zdravia. Navyše, tento výcvik má najvyššiu hodnotu vtedy, keď sa vykonáva v zostave organickej jednotky, pripravenej na plnenie bojových úloh. Pritom po skončení výcviku by všetci jeho absolventi aj tak odchádzali do bežného civilného života a v predpokladanom nasadení budú využívané len ich zručnosti pre nevojenské ohrozenia. Taktický výcvik hoci len do úrovne roty by bol bez obnovy nepretržitým, cyklickým a zbytočným vyhadzovaním finančných zdrojov tak, ako v čase povinnej vojenskej služby. Pre časť aktivistov Civilných zborov bude možné nájsť doplnkové formy výcviku, napr. streľby. Tieto aktivity by sa realizovali mimo základného rámca, poskytovaného všetkým záujemcom.

Cieľovo je možné očakávať, že výcvik ročne absolvuje niekoľko tisíc občanov. Úžitok by mal byť obojstranný, tak pre spoločnosť ako aj pre kadeta. Napríklad orientácia v teréne, schopnosť prežitia v lese formuje odolnosť a sebavedomie. Základy protipožiarnej výchovy, alebo prvej pomoci využije občan aj v bežnom živote. Aktivista s dobrou praktickou prípravou pri používaní prostriedkov civilnej ochrany dokáže pomôcť v prípade krízy aj svojmu okoliu a blízkym. Podobne bude užitočná schopnosť ovládania povedzme nafukovacích člnov pre prípad záplav.

Tieto prvky výcviku sú pritom lacné a na rozdiel od plnohodnotného vojenského výcviku aj bezpečné. Do výcviku bude možné zaradiť aj určité ženijné zručnosti, ako je stavba jednoduchých premostení, alebo ručné odmínovacie postupy. V prípade vyslania jednotiek, zložených z príslušníkov Civilných zborov do mierových misií, ktoré si vyžiadajú dodatočný výcvik, aktivisti budú musieť prechádzať doplnkovým výcvikom, napríklad aj v ovládaní niektorej vojenskej, prevažne ženijnej nebojovej techniky. Výcvik si nemusí vyžadovať kasárne. Náklady na jednotku výstupu budú nízke.

Ak by raz tento koncept dostal politickú podporu, nedajme sa slepo zlákať do pasce, ktorá výcvik zbytočne predraží bez praktického významu. Používajme strategické aktívum, ktoré nám zachovali predkovia: zdravý sedliacky rozum. Ten., ktorý vidí ďaleko dopredu a do šírky, aj do hĺbky. Na riešenie málo pravdepodobných vojenských ohrození už dávno mali byť zriadené aktívne a pasívne vojenské zálohy. Nemýľme si pojmy a určenie každého prvku, o ktorom sa v mojich blogoch zmieňujem.

Kto nepozná plány susedných štátov, ten s nimi nemôže uzatvárať spojenectvá: Sun-Tzu. 11.

26.02.2021

Pokračujem 11. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10. časť.

24.02.2021

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9. časť.

22.02.2021

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

petersvec

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 262
Celková čítanosť: 1191275x
Priemerná čítanosť článkov: 4547x

Autor blogu

Kategórie