Založ si blog

Predvolebné lekcia stratégie: Formovanie dôstojníkov 3. Požiadavky na zmenu výcviku.

Zdedený vojenský výcvik mal vo väčšine vojenských špecializácií úzky a podrobný technický charakter a neumožňoval flexibilnosť v ďalšej vojenskej kariére dôstojníka. Vtedajší systém v princípe zodpovedal prístupom podľa západoeurópskej tradície. Ibaže, korene mal v 18. a 19. storočí a už po 2. svetovej vojne sa zistilo, že nezodpovedal požiadavkám dobových vojenských konfliktov.

Štáty Varšavskej zmluvy sa uberali smerom zužovania špecializácií, zvyšovania úrovne vzdelávania a posilňovania ich vojenského charakteru. Tento prístup bolo možné nazývať extenzívnym systémom rozvoja prípravy dôstojníkov. Štáty NATO menili systém prípravy vychádzajúc z požiadaviek na dôstojníkov na základe analýz skúseností zo všetkých vojen 20. storočia. Tento spôsob môžeme nazývať intenzívnym systémom rozvoja prípravy dôstojníkov.

Zatiaľ čo prvý systém nepredstavuje zmenu kvality dôstojníka z hľadiska vojenských kritérií, druhý systém sa vo vojenskej praxi osvedčil lepšie minimálne tam, kde proti sebe v boji stáli absolventi dvoch systémov. Z hľadiska celoživotného výcviku dôstojníkov sa už vtedy vo viacerých post-socialistických štátoch začali presadzovať určité prvky kariérnej prípravy zo západných štátov.

Treba povedať, že preberanie západných mechanizmov cestou zavádzania účelových, akademických, alebo vyšších akademických kurzov ešte neznamenalo zásadnú zmenu obsahu a najmä kvality prípravy z pohľadu cieľového stavu, čiže produktu: dôstojníkov. Takéto formálne a legislatívne aj obsahovo polovičné opatrenia vo svojich dôsledkoch spôsobili viac škody ako úžitku. Dôsledky neboli viditeľné, ale práve preto boli oveľa vážnejšie. Viem, že u časti „nostalgikov“ vyvolávam už týmto konštatovaním zúrivosť. V čom bola teda podstata? O tom sa čitatelia dozvedia v nasledujúcej časti analýzy.

Aj zámerom tejto série blogov je prispieť do eliminácie nepodloženého a nemúdreho sebapodceňovania malých národov. So záujemcami rád rozviniem diskusiu pri pamätníku porážky nafúkanej presily dobových výpalníkov nahnevanými slovensko-uhorskými sedliakmi vo Vozokanoch, najbližšie pred voľbami 16. februára o 11:00, potom každoročne vždy poslednú augustovú nedeľu. Vrátane 30. augusta 2020.

Pokračovanie v nasledujúcej časti.

Ing. Peter ŠVEC, p.s.c., RCDS, plk. gšt. v.v., bývalý ZNGŠ pre operácie, šéf špeciálnych síl a GR sekcie vojenského vzdelávania MO SR

Kto nepozná plány susedných štátov, ten s nimi nemôže uzatvárať spojenectvá: Sun-Tzu. 11.

26.02.2021

Pokračujem 11. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10. časť.

24.02.2021

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9. časť.

22.02.2021

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

petersvec

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 262
Celková čítanosť: 1191164x
Priemerná čítanosť článkov: 4546x

Autor blogu

Kategórie