Založ si blog

Výrok Marka Twaina, štýl Slováka Jessieho Venturu a tlačovky slovenského premiéra

Vo vynútenom exile sledujem tlačovky vládnych predstaviteľov v Spojenom kráľovstve, aj u nás. A porovnávam. V Londýne pozorujem stručné, cielené, politické vyjadrenia, bez zachádzania do podrobností, bez zbytočného vysvetľovania. Človek si z tlačovky odnáša to podstatné. Aj oni robia chyby, aj oni sa učia za pochodu. Nikto nemá recept na riešenie tejto pliagy. Všetci sme v tom po prvý raz. U nás je zatiaľ úroveň infikovania neporovnateľne lepšia, už nehovoriac o obetiach. Londýnski vládcovia neprichádzajú s radikálnymi nápadmi.

Zásobujú sa všetkým potrebným, testujú 100 tisíc podozrivých denne (Londýn je brutálne postihnutý). Masovo nasadili armádu – v desiatkach tisícok. Nasadili všetky jej dopravné prostriedky, vrátane vrtuľníkov a dopravných lietadiel. Povolali zálohy – v tisíckach (totiž oni ich majú). Povoľujú vychádzky, aby poddaným nehrabalo. Pritom zodpovední ľudia (drvivá väčšina, azda okrem časti Londýna) takúto slobodu, toto privilégium, nezneužívajú a rešpektujú pokyny.

Naproti tomu v Bratislave pozorujem siahodlhé marketingové výstupy jedného zvoleného moderátora, ktorému padla do lona moc a podľa prejavov mu zatiaľ ubližuje. Naozaj mu nemáme čo závidieť. Vpadol do centra niečoho, čo buď prinesie slávu, alebo zlomí politické väzy. To sa nedá počúvať. Celú tlačovku som vydržal iba raz. A nevdojak som si spomenul na Marka Twaina, ktorý svojho času povedal: „Je lepšie, ak necháte svoje ústa zatvorené a ľudia si budú myslieť, že ste hlúpy, ako ich otvoriť a odstrániť akúkoľvek pochybnosť“.

Nekritizujem, nechávam 100 dní, len pripomínam výrok, ktorý sa mi javí výsostne aktuálny. Sledujem aj výroky (vrátane ku koronavírusu) človeka, ktorý sa hrdo hlási k slovenskému pôvodu. Stručné, jasné, k podstate veci. Zrelo politické. Veľmi premyslené, rozumné, ba múdre, strategické. Vidno v nich vplyv jeho predkov so zdravým sedliackym rozumom. Je to v USA aj vo svete známy politik a publicista, ktorého poznajú pod menom (pôvodné pseudonym) Jessie Ventura. Vlastným menom James George Janos (pôvodne Jánoš). Pred rokmi bol guvernérom štátu Minnesota. Tento štát sa v mnohom podobá Slovensku, hoci sa nachádza v strede USA, v kontinentálnej klimatickej zóne na hranici s Kanadou.

Čírou náhodou má Minnesota obyvateľstvo takmer zhodné so Slovenskom: 5,64 milióna. Aj keď veľkosťou ide o 4,5 násobok našej vlasti. S hlavným mestom Saint Paul s asi 300-tisícovým obyvateľstvom, na sútoku rieky Minnesota s veľriekou Mississippi. Štátu s významnými zásobami nerastných surovým, s mierne kopcovitým terénom, s obrovským množstvom jazier, s vysoko rozvinutým turizmom.

Ak sú odporúčania našich provinčných, neraz bezočivých zápecníkov, s absenciou úcty k inštitútu pozície premiéra dehonestujúce (prečo sa po istých výrokoch a prejavoch nečudujem), hádam zopár inšpirácií spoza mora by mohlo premiérovi pomôcť zistiť, kde je imaginárny sever, aj to, kde je zatlčený ten kolík, od ktorého sa ten sever definuje. Múdri vládcovia sa obklopia múdrymi poradcami. A počúvajú ich rady. A niekedy ich pre istotu nechajú hovoriť. Aby si vládca nechal priestor na nápravu v prípade, že prestrelia, alebo ľud sa vzoprie.

Kto nepozná plány susedných štátov, ten s nimi nemôže uzatvárať spojenectvá: Sun-Tzu. 11.

26.02.2021

Pokračujem 11. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10. časť.

24.02.2021

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9. časť.

22.02.2021

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

petersvec

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 262
Celková čítanosť: 1187471x
Priemerná čítanosť článkov: 4532x

Autor blogu

Kategórie