Založ si blog

Lekcia stratégie. Koncepčná prevaha. Pôsobenie proti prevahe využitím teórie komplexnosti z teórie chaosu. 6. časť.

Nasledujúcu časť venujem tomu najdôležitejšiemu typu prevahy, ktorým je koncepčná prevaha. Táto využíva tvorivosť nejakým spôsobom mysliaceho tvora. A vonkoncom sa netýka len ľudí. Táto časť sa nedá rozdeliť. V nasledujúcom blogu sa bude venovať výlučne aktuálnym súvislostiam potvrdzujúcim tieto teoretické poznatky. Aby sme pochopili, či môže fungovať stratégia úplnej paralyzácie štátu namiesto cieleného prístupu a aké sú koncepčné alternatívy pre jednotlivé aspekty reálnych ohrození krízy, ktorej čelíme. Podobnej, akej neraz čelili naši predkovia.

Pri koncepčnej prevahe ide o získanie prevahy nad silnejším protivníkom identifikovaním a uplatnením účinných stratégií, vychádzajúcich z hĺbkového pochopenia situácie, prostredia a všetkých ostatných realít. Poznaním seba, aj nepriateľa. Pochopením, že práve použitím nevhodných stratégií môžeme byť sami sebe najväčším nepriateľom. Pochopením, že nepriateľom môže byť aj niečo také neviditeľné, ako vírus.

Koncepčný prístup je založený na skúsenosti, tradíciách a na ďalších faktoroch, ale predovšetkým na nepredvídateľnom ľudskom rozume a všeobecne mysliacej a všeobecne živej hmoty. Vo svojej podstate je úplne nelineárnym typom. Tento typ prevahy závisí od vhodného využitia predchádzajúcich troch typov. Toto je čo Sun Tzu chápe pod pojmom ”stratégia” v jeho preslávenom výroku: ”to, čo je vo vojne najdôležitejšie, je zaútočiť na stratégiu nepriateľa.” 

Sun Tzu ustanovil sedem prvkov plánovania a iba jeden z nich sa týka počtov vojsk. Prvé dva z nich hovoria: ”Ktorý panovník je múdrejší a schopnejší. Ktorý veliteľ je talentovanejší.” Profesor Gray rozoznáva 17 pracovných rozmerov stratégie, ktoré sa v princípe zhodujú s teóriou Majstra Sun. Sú to: „Etika, spoločnosť, zemepis, politika, kultúra, teória, velenie (politické a vojenské), ekonomika a logistika, organizácia“ (vrátane obrannej politiky a plánovania síl), „vojenská príprava, operácie, technológia, informácie a spravodajstvo, protivník, napätie, náhoda a neistota, a čas.“ V „JFQ Autumn/Winter 1997-98“: ”RMAs and the Dimensions of Strategy”. Nie jeden, ale vždy množstvo. Pôsobiacich vo vzájomných interakciách. Nie je náhoda, že všetky sa týkajú COVIDu.

Koncepčná prevaha je dôležitá vo všetkých uvedených pracovných rozmeroch, najmä pri zameraní na rozhodovaciu fázu OODA cyklu. Koncepčná prevaha priamo súvisí s najdôležitejšou, rozhodovacou fázou OODA cyklu a do istej miery s ďalšími tromi fázami. Rozpoznanie miery prevahy je nemerateľným prvkom, čím výrazne prispieva do ”hmly vojny” popísanej Clausewitzom. Koncepčná prevaha vo veľkej miere závisí od použitého prístupu k vedeniu vojnovej činnosti. Samotné rozhodnutie, vrátane rozhodnutia o tom, ktorý prístup k vedeniu vojnovej činnosti bude použitý, predstavuje netechnologický, intelektuálny, ľudský proces. Netýka sa to len vojnovej činnosti, ale každej činnosti. Rôzne stratégie prežitia a vysporiadania sa s podmienkami pozorujeme v celej prírode.

V konaní ľudí ide o nelineárnu, nevyspytateľnú a rozumovo flexibilnú činnosť. Z tohto dôvodu by práve koncepčná oblasť mala byť naplno využitá slabšou stranou usilujúcou sa o prevahu pokusom o identifikáciu slabín v protivníkovej stratégii, pri maximálnom využití vlastných silných stránok. To je to, čo niekoľko autorov rozoznáva pod pojmom asymetrický prístup. To isté platí pre približne rovnocenné mocnosti a nasledujúci citát naznačuje dôležitosť ”stratégie” v porovnaní s technológiou:

”Keď výzbroj a vybavenie boli približne rovnocenné na obidvoch stranách … rozhodujúcim faktorom nebola technológia, ale schopnosť kombinácie vojenskej techniky, výcviku, doktríny a organizácie do jediného rozhodujúceho celku.” (Van Creveld „Technology and War“)

Nemecko začalo 2. svetovú vojnu bez akejkoľvek technologickej prevahy. Vo svojom čase do vojnovej činnosti neprinieslo dokonca ani jedinú inováciu. Ako poznamenal Williamson Murray, napriek tomu Nemci použili ”starostlivé prehodnotenie posledných vojenských udalostí ako východiskový bod pre úvahy o budúcej vojne.” To isté možno tvrdiť o izraelských úspechoch o niekoľko desaťročí neskôr.

Kľúčový problém vo vojne si zachováva vo svojej podstate koncepčný charakter: ako sa vysporiadať s neistotou. Odpoveď znie: použitím koncepcie, ktorá nám pomôže pôsobiť v blízkosti hrany chaosu a tak umožniť vojskám flexibilitu, agilnosť a adaptabilitu. Najúspešnejšími armádami sa ukázali tie, ktoré vynikajúco kombinovali ”normálne a výnimočné sily” v záujme spôsobenia väčšej neistoty ako je prirodzene vlastná vojne. Pod pojmom ”sily” by sme mali chápať širší zmysel, nielen fyzické vojská, lebo tak to vyplýva z kontextu diela „O vojne“ (Sun Tzu).

Početne a technologicky silnejší protivník v minulosti zvyčajne porazil slabšiu mocnosť vtedy, ak velitelia použili podobné stratégie. Zásady vojny sa uplatňujú v akomkoľvek boji. Napríklad, relatívnu numerickú a technologickú nevýhodu, prípadne nepriazeň prostredia (situačnú nevýhodu), možno prekonať správnym použitím umenia sústredenia a rozptylu vojsk, ktoré sú prostriedkami tak na dosiahnutie ekonómie úsilia prostredníctvom miestnej prevahy, ako aj ochrany pomocou včasného rozptylu. Týmto je možné premeniť relatívnu slabinu na relatívnu silnú stránku. Prirodzene, v bežnej praxi problémom zostáva potreba správneho definovania rozhodujúcich slabín v každej oblasti a nájdenie použiteľnej ”stratégie” na uplatnenie silnej stránky.

Možno konštatovať, že mocnosť, ktorá je slabšia v nižšom type prevahy (numerickej alebo technologickej) môže zvíťaziť iba vtedy ak použije vyšší typ prevahy (situačnú alebo koncepčnú). Všetko, čo je rozhodujúce v koncepčnej prevahe, má čosi spoločné s tým, čo je známe ako manévrový prístup k vedeniu vojnovej činnosti od Sun Tzu. ”Poznaj nepriateľa a poznaj seba, v stovkách bitiek nikdy nebudeš porazený.” Toto je prvou podmienkou pre použitie vhodnej ”stratégie”.

Spracované podľa diplomovky autora, Kráľovská akadémia obranných štúdií (RCDS), Londýn 1999, uverejnená v „Seaford House Papers“ 2000.

Pokračovanie v nasledujúcej časti

Kto nepozná plány susedných štátov, ten s nimi nemôže uzatvárať spojenectvá: Sun-Tzu. 11.

26.02.2021

Pokračujem 11. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10. časť.

24.02.2021

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9. časť.

22.02.2021

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

petersvec

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 262
Celková čítanosť: 1190760x
Priemerná čítanosť článkov: 4545x

Autor blogu

Kategórie