Založ si blog

Kam „poletí“ civilné dopravné letectvo?

Dostávam otázku, čo si myslím o budúcnosti dopravného lietania. Doma toho neexistujúceho, ktoré nás ako štát s absolútne najnižšou mierou rozlietanosti v EÚ (počet prepravených cestujúcich k počtu obyvateľov), ochránilo pred COVIDom. U nás cestujú prevažne mladí a zdraví, na západe cestuje masívne množstvo starcov. Takže nie opatrenia vlád nás ochránili, ale neschopnosť vlád z nás urobila rekordéra. Komplexnejšie príčiny toho, že máme takú nízku infikovanosť vírusom som popísal tu:

https://petersvec.blog.pravda.sk/2020/05/06/kolko-bude-obeti-premiersko-vladnej-masovej-vrazdy/

Odpoveď na otázku z úvodu by nedokázala vyveštiť ani Sybilla, ani baba Vanga, ani Nostradamus. Celosvetovo bude civilné dopravné letectvo po kríze výrazne zdevastované. Predovšetkým v segmente prepravy cestujúcich. Vzhľadom na charakter tvorby zisku bude viac postihnutá diaľková preprava veľkokapacitnými lietadlami. Aj keď lietadlá stoja, fixné náklady sú naďalej významné a všetci veľkí tradiční národní prepravcovia krvácajú. Mnohí už prepúšťajú, najnižšie odhady hovoria o znížení o, možno na 30% zamestnancov. Krvácajú aj letiská s ďalším masívnym prepúšťaním. Postihnuté už sú subdodávateľské firmy.

Po kríze vznikne prebytok kapacity a to bude mať vplyv na všetky segmenty súvisiace s leteckým priemyslom. Od výrobcov, cez údržbu, lízingovky lietadiel, po výcvikové strediská. To má vplyv na iné služby: prípojná doprava (autobusy, vlaky), taxislužby, parkovacie služby. Návrat do predkrízového stavu bude trvať roky, projekcie hovoria o troch rokoch, skôr viac. Ceny leteniek pôjdu výrazne hore. Prebytok kapacity, nižšia obsadenosť pre vládne opatrenia, vyčistenie trhu o konkurenciu, rovnaké náklady, potreba prežiť, to všetko znamená vyššie ceny. Budú lietať len tí, ktorí musia. Aj za vyššie ceny.

Slovensko je štátom s absolútne najnižšou úrovňou rozlietanosti v EÚ. V prepočte na obyvateľa sme mali asi pätinu rozlietanosti priemeru EÚ, oproti susedným štátom maximálne polovicu ich úrovne, v porovnaní s Rakúskom asi osminu. Neexistuje štátna podpora, absentuje štátna politika leteckej dopravy. Totálne závisíme od zahraničných prepravcov. Rozsah obnovy závisí od dopytu, čiže od cestujúcich, mnoho ľudí stratí robotu v zahraničí. V cudzine pôsobí viac ako 95% slovenských pilotov, podobné množstvo technikov aj palubného personálu, v tom sme svetoví rekordéri. Kúpyschopnosť sa zníži, na dovolenky pôjde menej ľudí. Lietanie sa stane nedostupným pre veľkú časť slovenskej populácie.

Neexistencia vládnej politiky rozvoja leteckých prepráv nás už v minulosti postihovala nízkym počtom turistov, ich krátkymi pobytmi, zlomkovo využitými možnosťami kúpeľníctva, aj kongresovej turistiky. Nevidím žiadny vládny signál na pochopenie významu leteckej dopravy pre štát a na komplexné, premyslené rozvojové opatrenia. Národný prepravca nemá význam a už vôbec nebude fungovať veľa typov s malým množstvom lietadiel z každého typu. To je odsúdené na dotácie, ale nebude ich odkiaľ brať, budú iné priority. Pritom koncepčné návrhy existujú.

Politika EÚ je stavaná výlučne na ochranu monopolu tradičných prepravcov v starých krajinách EÚ, euroúradnícke obmedzenia budú ešte viac likvidovať malých. Treba sa pripraviť na veľmi zlý scenár. My sme najposlušnejší sluhovia diktátov euroúradníkov, preto naďalej skôr zostaneme najmenej rozlietaným štátom v EÚ, asi nebudeme tigrom. Očakávajme viac národného egoizmu, agresívnu ochranu národných prepravcov veľkých štátov a likvidovanie konkurencie nimi. Žraloci požerú malé ryby. Malí už krachujú, spoločnosti poskytujúce lízing lietadiel s posádkou nedokážu pri prebytku kapacity prežiť. Negatívne sa to dotkne toho mála, čo máme.

Táto kríza je devastačná. Letectvo bude úplne iné, prežijú len veľmi silní a chránení, bude to očistný proces, zároveň monopolizačný, čo je veľmi zlé. Letecký priemysel stráca bilióny. Budúcnosť závisí od dopytu, proces návratu bude dlhý, nikto ho nedokáže odhadnúť. Niektoré nízkonákladovky majú vynikajúci potenciál prežiť, disponujú hotovosťou, ale musia nájsť nový model ziskovosti. Zraniteľní sú tradiční národní prepravcovia. Je otázka, ktorí budú mať šancu získať vládny záchranný padák.

Ale my letci vieme, že po každej búrke prichádza vyjasnenie. Spolu s vami v to dúfa váš kapitán aerolínií. My vás vždy radi dopravíme za rodinami, do roboty alebo na dovolenky. Rád sa budem mýliť v odhade vývoja.

Kto nepozná plány susedných štátov, ten s nimi nemôže uzatvárať spojenectvá: Sun-Tzu. 11.

26.02.2021

Pokračujem 11. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10. časť.

24.02.2021

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9. časť.

22.02.2021

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

petersvec

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 262
Celková čítanosť: 1191103x
Priemerná čítanosť článkov: 4546x

Autor blogu

Kategórie