Založ si blog

„Keď sa zo scény vytratia hrdinovia, nastupujú klauni“

Citát som si požičal od Heinricha Heineho, nemeckého básnika židovského vierovyznania, takže azda nebudem napadnutý strážcami politickej korektnosti. Každému čitateľovi hneď svitne: veď sa to týka Slovenska, kedyže to napísal? Dávno. Idem hovoriť o tom, v čom nie sme a môžeme byť suverénni. Pre každý zdravý, sebavedomý, zrelý národ sú hrdinami práve tí, ktorí sú otcami ich suverenity, štátnosti. Nielen tí, ktorí ju pomohli získať, ale aj tí, ktorí ju pomáhajú udržať. Svojich hrdinov Slováci nepoznajú, je im mediálne a propagandisticky zabraňované ich spoznať a uctievať. Medzi nimi všetkých, ktorí bojovali za dosiahnutie suverenity a samostatnosti v ďalekej aj blízkej minulosti.

V zmysle logiky básnika z jeho citátu, kto sú potom klauni? Odpoveď je jednoduchá: všetci protištátnici, ktorí štátnosť likvidujú, ktorí odovzdávajú piliere suverenity. Aj tí, ktorí naše detné deti upisujú za judášske groše podvodu s dlhovou úniou, kde máme spoločne ručiť za dlhoročné akumulované dlhy nezodpovedných. Tieto si zinkasujú nemeckí a francúzski bankgstri. Lídri EÚ sa tešia najmä preto, že si dohodou zachovajú svoje nepredstaviteľné privilégiá. Klaunov vidíme každým pohľadom na stránky “nezávislých“ médií. Našimi hlavnými protištátnikmi sú istá hradná pani a istý podvodnícky šašo. Ale pod sebou majú masu protištátnikov, klauníkov. Hrajúcich podľa cudzích partov proti našej suverenite, proti štátnosti. Lebo to na štátnej úrovni definuje klaunov. Mená im darujem. Ak uzurpátori chvália klaunov, národ má voliť hrdinov.

V nasledujúcom texte idem tiež argumentačne zdôvodniť, prečo treba povedať jasné nie nielen dlhovej únii, ale tiež nástrojom na ochranu jej dodržiavania pred potenciálnymi rebelmi. Tým nástrojom sú cudzie vojenské základne. Nielen základne NATO. Nesmieme dovoliť EuroWehrmacht, ktorého základne u nás by boli vnútornou vecou oligarchického vedenia superštátu EÚ. Ten by takto získal jeden z posledných chýbajúcich pilierov štátnosti. Okrem piatich faktorov suverenity, ktoré geopolitici bežne poznajú, existujú ďalšie faktory suverenity.

Začnime štandardnou päťkou pilierov: (1) Územná suverenita, vyjadrená uznaním štátnych hraníc a symbolov štátnosti; (2) Ekonomická suverenita; (3) Zahranično-politická suverenita, označovaná aj ako diplomatická; (4) Vojenská suverenita, pre veľké štáty vyjadrená schopnosťou odraziť agresora a schopnosťou presadiť vojenským potenciálom ekonomické a zahranično-politické zámery; (5) Kultúrno-hodnotová suverenita.

Pozrime sa teraz na doplnkovú sedmičku podľa záverov autora tohto textu: (1) Mediálna suverenita; (2) Kyberneticko-informačná suverenita; (3) Bankovo-menová suverenita (podľa autora ide o samostatný pilier od ekonomickej, aj keď finančno-menová je determinantom maximálnej ekonomickej suverenity); (4) Substitučná suverenita, v zabezpečení základných životných potrieb (voda, jedlo, teplo, bývanie, odev, čistota, zdravie); (5) Ochranársko-záchranárska suverenita (týka sa vnútornej bezpečnosti, teda ozbrojených a záchranných zborov); (6) Sociálno-daňová suverenita (znovu oddelená od ekonomickej suverenity); (7) Legislatívno-súdna suverenita.

Absolútna vojenská suverenita je pre malé štáty nemožná, lebo táto je v chápaní veľmocí aj schopnosťou vynútiť si svoje diplomatické (zahranično-politické) ciele, teda schopnosť viesť intervenčné vojny. V mnohých prípadoch ide o agresiu. Ale čiastočná vojenská suverenita je možná. To neznamená ani schopnosť obrániť si štátnosť a územnú celistvosť pred všetkými typmi ohrození. Pre malý štát už schopnosť ubrániť si suverenitu pred určitými typmi ohrození znamená čiastočnú suverenitu. Za minimum je možné považovať schopnosť ubrániť si územnú celistvosť proti susedom, ktorí sa netaja územnými nárokmi. Je to aj schopnosť povedať NIE cudzím základniam. Nezriadením záloh ani 15 rokov po získaní samostatnosti sme túto schopnosť výrazne eliminovali už v roku 2005. Pre šarlatánstvo, nekvalifikovanosť politikov, aj silových rezortov. Doplnenú o neschopnosť, nekvalifikovanosť a neraz iba obyčajnú zbabelosť celej generality. Všetci od tej doby až podnes. A nech sa láskavo neurážajú, ale publikujú dôkazy, každý za seba, že sa ozývali. Vtedy sa ich to týkať nebude. Ostatní si zaslúžia len minimálny rešpekt, lebo tak politici, ako aj generalita svojou pasivitou a ignoráciou nezriadením silných aktívnych a pasívnych záloh škodili štátnosti, oslabovali jej vojenský pilier. Na porovnane, ozbrojené sily USA majú 1 milión 370 tisíc aktívnych vojakov a 850 tisíc rezervistov. To by pri 13,5 tisíc vojsk Slovenska zodpovedalo veľkosti 8400 rezervistov, teda aktívnych a pasívnych záloh z bývalých aktívnych vojakov s praxou. V Spojenom kráľovstve dnes dopĺňa 150 tisíc profesionálov 45 tisíc rezervistov. Nehovoriac o Švajčiarsku, kde pri 9200 profesionáloch majú 140 tisíc vycvičených vojsk. O zálohách som písal.

Úplná zahranično-politická suverenita je pre malé štáty prakticky nemožná už z dôvodov neschopnosti presadiť si svoje zámery vojenským krytím. Rovnako úplná ekonomická suverenita je pre malé štáty prakticky vylúčená, pretože ani jeden štát nie je schopný vyrábať všetko a nedokáže byť ani surovinovo, ani technologicky nezávislým. Maximálna miera ekonomickej suverenity je pre každý štát definovaná inak. Prinajmenšom schopnosťou vyrábať základné veci pre prípad dlhodobého krízového stavu, ale tiež dispozíciou domácej výroby, od ktorej sú závislí dodávatelia iných základných artiklov. Krízový stav môže byť spôsobený aj sankciami a inými nástrojmi vydierania.

Maximálna miera kultúrno-hodnotovej suverenity je dnes pre väčšinu štátov zúžená na schopnosť odmietnuť vnucované cudzie hodnoty a ideológie, na ochranu svojho jazykovo-kultúrneho priestoru, národného školstva a knižného trhu. V tej druhej oblasti Slovensko dlhodobo výrazne zlyháva predovšetkým z dôvodu rozsiahlej miery zapredanectva výraznej časti humanitnej inteligencie. Tá naša je existenčne korumpovaná takým smerom, aby podporovala cudzie kultúrno-hodnotové záujmy, namiesto záujmov ochrany, zachovania unikátnosti, svetovo-dedičskej rovnocennosti. Kultúrno-hodnotové pohlcovanie neraz páchajú zdanliví spojenci a priatelia. Ide o rozširovanie trhového priestoru, kolonizáciu.

Mediálnu, kyberneticko-informačnú a bankovo-menovú suverenitu Slovensko politickou sabotážou prakticky kompletne stratilo. Vo veľkej miere sme nerozvážnou privatizáciou a výpredajom stratili aj substitučnú suverenitu, proces jej likvidácie pokračuje. Zatiaľ sme si zachovali vysokú mieru ochranársko-záchranárskej, aj sociálno-daňovej suverenity. Legislatívno-súdnej sa nerozvážne vzdávame. Odstráňme klaunov, vráťme na piedestál hrdinov a zmeňme to.

Kto nepozná plány susedných štátov, ten s nimi nemôže uzatvárať spojenectvá: Sun-Tzu. 11.

26.02.2021

Pokračujem 11. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10. časť.

24.02.2021

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9. časť.

22.02.2021

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

petersvec

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 262
Celková čítanosť: 1191221x
Priemerná čítanosť článkov: 4547x

Autor blogu

Kategórie