Založ si blog

Je potrebná zásadná morálna obroda ozbrojených síl a zborov?

V ideálnom prípade by som mohol celý príspevok skrátiť na jednoduchú, stručnú a výstižnú odpoveď – JEDNOZNAČNE. Ale v prípade vojska si to vyžaduje zmenu zo sprofesionalizovaných, ale neprofesionálnych ozbrojených síl na profesionálne. Pýtame sa správne otázky. Čo je teda podstatou ich neprofesionálnosti, čiže potreby zmeny? Žoldnierstvo veľkej časti. Je teda potrebná zmena duchovnej podstaty armády. Zo žoldnierskej na vlasteneckú, ak chcete na patriotickú, naozaj národnú armádu. Na takú, aké sú vari všetky armády na svete.

Na to, aby sme si mohli načrtnúť smerovanie a rozsah zmien bola v predchádzajúcich blogoch načrtnutá vízia, ako by mali ozbrojené sily budúcnosti vyzerať. Už na začiatku jedinej reálnej reformy ozbrojených síl, ktorá sa realizovala v rokoch 2000-2004 bolo pre doslova hŕstku „otcov reformy“ evidentných niekoľko poznatkov. Bolo v prvom rade evidentné, že tábor odporcov reforiem je veľmi silný, veľmi vplyvný, veľmi rafinovaný a bude sa usilovať akékoľvek výsledky manipulovať, bagatelizovať, nezrealizovať a v nemálo prípadoch zvrátiť. To sa potvrdilo a nebude to inak ani v budúcnosti. A to sme robili reformy v zmysle pretvorenia zdedených ozbrojených síl na národné sily budúcnosti, zodpovedajúce vtedy voči nám náročným požiadavkám spojencov. Garantujem, že sme to nerobili pre nich, robili sme to pre Slovensko.

Nikto nemôže ani náznakom zapochybovať o tom, že prijatie Slovenska do NATO bolo jednoznačne a nespochybniteľne ovplyvnené tým, že otcovia reformy presvedčili predstaviteľov NATO o reálnosti a úprimnosti vtedajších reformných zámerov. Týmto nevyjadrujem hodnotenie NATO, ako organizácie. NATO môže pomôcť malým krajinám len pri eliminácii tradičných ohrození rozsiahleho vojenského konfliktu a členstvo v NATO pôsobí len ako silný odraďovací faktor proti nižším eskalačným stupňom vojenských ohrození, pričom nemá priamy vplyv na nevojenské ohrozenia. Neosvietený výrok rezidentky na samite na tom nič nemení.

Nepreceňujme naše členstvo v žiadnej organizácii. Nie sú to ciele politického smerovania, ako to tvrdia ideologizovaní, najmenej osvietení a nekvalifikovaní politici. Sú to len čiastkové nástroje politiky, vyplývajúce z geopolitických realít. V skutočnosti si každý štát musí naďalej zabezpečovať dostatočný potenciál na svoju bezpečnosť a obranu, vrátane generovania záloh. Priamym výsledkom spomenutých reforiem bola profesionalizácia ozbrojených síl, aj keď je naozaj otázne, či po sprofesionalizovaní máme profesionálnu armádu. Tvrdím, že nemáme.

Mimoriadne kritický význam má potom potreba formovania nového ducha ozbrojených síl („esprit-de-corps“), ktorý priamo súvisí s formovaním „manažérov vojny“, čiže dôstojníckeho zboru, ako aj realizátorov vojny, čiže poddôstojníckeho zboru. Nikto sa nezamýšľal nad tým, prečo štát ako Slovensko, ktorý nesporne disponuje ľudským potenciálom s najvyššími predpokladmi na špičkovú úroveň profesionalizmu, nedokáže prekonať jeden vážny handikep. Zatiaľ čo vzdelanostná, technická a taktická úroveň našich profesionálov je nespochybniteľná a vysoká, úroveň operačného a strategického myslenia vyšších dôstojníkov ale aj top civilného riadenia je neúmerne nízka.

Atmosféra v ozbrojených silách je tiež veľmi nezdravá, intrigánska, špekulatívna, konjunkturalistická a oportunistická. Vysoká úroveň vlastnenectva, ktorým sa vyznačuje každý západný dôstojník z tradičných krajín NATO, u časti slovenských dôstojníkov výrazne absentuje. Takýto žoldniersky prístup k vojenskej službe bude nutné zásadne zmeniť.

Kto nepozná plány susedných štátov, ten s nimi nemôže uzatvárať spojenectvá: Sun-Tzu. 11.

26.02.2021

Pokračujem 11. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Poznaj nepriateľa a poznaj seba, tvoje víťazstvo nikdy nebude ohrozené: Sun-Tzu. 10. časť.

24.02.2021

Pokračujem 10. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

Keď sú vojská nedisciplinované generál nemá autoritu: Sun-Tzu? 9. časť.

22.02.2021

Pokračujem 9. časťou z trinástich zo seriálu múdrostí staročínskeho Majstra Sun. Tento originálny autorský preklad z roku 1996 poskytujem pre Inštitút sociálno-ekonomických otázok, pre Armádny magazín v Hlavných správach a pre všetky médiá, presadzujúce slobodu slova, ktoré si ho osvoja. Je určený pre všetkých múdrych vlasti oddaných Slovákov bez ohľadu na [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

petersvec

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 262
Celková čítanosť: 1191210x
Priemerná čítanosť článkov: 4547x

Autor blogu

Kategórie